En yaygın kadın hastalıklarından biri olan polikistik over sendromu, erken yaşlarda ortaya çıkıyor ve beraberinde birçok rahatsızlığı getiriyor. Türkiye’de her on kadından bir tanesi polikistik over sendromu yaşıyor. Medicana Anne Çocuk Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Can Şener Polikistik over sendromu belirtileri hakkında mühim bilgiler paylaştı.
Polikistik over sendromu, beraberinde diğer rahatsızlıklar getiren bir kadın hastalığıdır. Tane düzensizliği, kısırlık, aşırı tüylenme, saç dökülmesi, aşırı kilo alımı, ten problemleri ve depresyon gibi belirtileri vardır. Ana başlıklar halinde polikistik over sendromu belirtilerini inceleyelim:
En sık görülen belirti olup tane gecikmesi veya tane görmeme şeklinde ortaya çıkar. Bu kadınlar senede 8 veya daha az sayıda tane görürler. Bu da yumurtlamanın düzensiz olarak oluştuğunu gösterir. Düzensiz tane görmenin sonucunda endometrium denen rahim zarı düzensiz olarak kalınlaşmakta ve bu da kanser riskini arttırmaktadır.
Kısırlık nedeniyle değişik merkezlere başvuran hastaların neredeyse yarısını polikistik over sendromu olan kadınlar oluşturmaktadır. Yumurtanın yeterince büyümemesi ve yumurtlamanın olmaması hamile kalmayı engellemektedir.
İstenmeyen tüylerde artış kadınlarda derhal her ıslak grubunda psikolojik sıkıntı yaratan mühim bir faktördür. Tabii olarak var olan aleni renkli ince tüyler, erkeklik hormonlarındaki dengesizlik nedeniyle, koyu kara renk alma ve kalınlaşma eğilimindedir. Çoğunlukla göğüs bölgesinde tüylenme, dudakların üstü, çene, kol-bacak ve karın bölgelerindeki tüylerde kalınlaşma ve çoğalma saptanır. Tedavisinde ilâç ve yeni tüy gelişiminin önlenmesi ve çıkmış tüylerin fiziksel metodlarla (lazer epilasyon gibi) alınması beraber kullanılmalıdır. Hastaların ilâç tedavisinin ancak 6 aydan itibaren etkili olacağı konusunda uyarılması tedavinin başarısı için çok önemlidir.
Yüz, göğüs ve sırt bölgesinde mühim bir kozmetik problemdir. Özellikle ileri yaşlarda başlayan akneler çok tipik bir belirtidir. Genellikle insülin metabolizmasındaki dengesizliğe bağlı olarak, akantozis nigrans adı verilen boyun, kasık ve koltuk altı bölgelerindeki cildin rengi değişir, siyahlaşmalar olur.
Bu hastaların aka bir çoğunluğu kilo vermek veya kilolarını korumak için ciddî mücadele vermektedir. Özellikle bel ve karın bölgesinde kalça bölgesine göre daha çok yağ toplanması görülür. Bu, şeker ve insülin metabolizmasının bozulmasının tabii bir sonucudur.
Doğrudan hormonal bozukluklar veya bunun yarattığı kozmetik sorunlar ve kısırlık sonucu oluşan psikolojik sıkıntılar, bu hastaların kendilerini toplumdan ırak tutmalarına, cinsel isteksizlik, suçluluk duygusu ve umutsuzluğa yol açmaktadır.
Polikistik over sendromu nasıl anlaşılır?
Polikistik over sendromunun belirtilerini içeren aşağıdaki sorulara verilecek beşten çok evet cevabı, sendromun varlığına yönelik mühim bir uyarıdır
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.