Çalışmalara göre yetişkinlerin yüzde 45’i vakit vakit horluyor. Horlayan insanların yüzde 75’inde obstrüktif uyku apnesi bulunuyor ve bu durum, yürek hastalıkları riskini artırıyor. Horlama evlilikte de aka sorunlara sebep olabiliyor.İlişkili Haberler
Horlamayı durdurmak için satılan ilaçların ya da desteklerin çoğunun, arkalarında herhangi bir bilimsel esas bulunmadan piyasaya sürüldüğünü belirten KBB Uzmanı Opr. Dr. M. Melih Çiçek, bunların yerine, horlamadan kurtulmaya muavin olabilecek tabii çözümler ve hayat tarzı değişiklikleri öneriyor. İşte o öneriler:
UYUDUĞUNUZ POZİSYONU DEĞİŞTİRİN
Sırt üstü yatarsanız dilinizin tabanı ve damağınızın löp kısmı boğazınızın art duvarına çöker ve uyku esnasında ses çıkarır. Yana dönerek yatmanız bunu önlemeye muavin olabilir.
Bir gövde yastığı (tüm vücudu destekleyen tam uzunlukta bir yastık) yatış pozisyonunuzda rötuş sağlar. Yana yatarak uyuyabilmenizi sağlar ve bu da horlamanızı aka ölçüde azaltabilir.
Horlama, uyku pozisyonundan müstakil olarak devam ederse, obstrüktif uyku apnesi horlamanızın nedeni olabilir. Bu durumda bir doktora görünün.
KİLO VERİN
Kilo vermek horlamayı durdurmaya muavin olabilir ama bu kati bir çözüm de değildir. Sonuç olarak zayıf insanlar da horlar.
Eğer kilo aldıysanız ve horlamaya başladıysanız, kilo vermeniz horlamayı durdurmanıza muavin olabilir. Boynunuzun etrafında kilo alırsanız, aldığınız kilolar boğazın iç çapını sıkarak, uyku sırasında horlamanıza sebep olabilir.
UYKUDAN ÖNCE ALKOL HORLAMAYA NEDEN OLUR
Alkol ve sakinleştiriciler, boğazınızın arkasındaki kasların dinlenme tonusunu azaltır; bu da daha fazla horlamanıza sebep olur. Uyumadan dört ila beş saat evvel alkol içmek horlamayı daha da kötüleştiriyor. Normalde horlamayan insanlar alkol aldıktan sonra horlayabilirler.
İYİ UYKU HİJYENİ UYGULAYIN
Kötü uyku alışkanlıkları (zayıf uyku hijyeni olarak da bilinir), alkol alımına eş bir tesir yapabilir. Mesela uzun saatler boyunca yeterince uyku uyumadan çalışmak, nihayetinde aşırıya kaçtığınız anlamına gelir. Sert ve derin uyuduğunuzda, kaslar flopi yapıyor, bu da horlamaya sebep oluyor.
BURUN GEÇİTLERİNİ AÇIN
Horlamanın burunda başlaması durumunda, burun pasajlarının aleni tutulması horlamayı durdurmaya muavin olabilir. Aleni burun pasajı havanın yavaşlamasına ruhsat veriyor. Eğer burun kanallarınız herhangi bir sebepten dolayı tıkalıysa hızlı dolaşan hava horlamaya sebep olacaktır.
Yatmadan evvel sıcak bir duş burun kanallarının açılmasına muavin olur. Ayrıca, duşta burnunuzu tuzlu suyla durulayın. Kanalları açmaya yardım etmek için duş alırken burnunuzu parmağınızla yıkayın.
Burun kanallarınızı açmak için tuzlu su çözeltisiyle birlikte, sinüzit kürü de kullanabilirsiniz. Eğer mesele damağınızda değil de burnunuzdaysa, eczanelerden alabileceğiniz burun bantları da burun pasajlarınızı kaldırmak ve açmak için kullanılabilir.
YASTIĞINIZI DEĞİŞTİRİN
Yastık kılıfınızı en son ne vakit değiştirdiniz? Yastığınızda bulunan alerjenler horlamanıza sebep olabilir.
Tozlar yastıklarda birikir ve horlamaya sebep olabilecek alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Evcil hayvanların yatakta uyumasına ruhsat verilmesi, onların yatağınızda tüy bırakmasına sebep olur bu da rahat soluk almanızı engelleyebilir. Eğer gündüzleri iyi hissediyor da akşamları soluk almakta zorlanıyorsanız, bu gibi sebepler horlamanızın nedeni olabilir.
Yastıklarınızı sık sık havalandırın ve yastık kılıflarınızı kısa aralıklarla değiştirin. Ve tabi ki evcil hayvanlarınızı döşek odanızdan ırak tutun.
VÜCUDUNUZU SUSUZ BIRAKMAYIN
Bol miktarda sıvı tüketin. Burnunuzdaki ve löp damağınızdaki enzimler kuruduğunda yapışkan oluyor. Bu da horlamaya sebep oluyor. Sağlıklı kadınların günde yaklaşık 11 bardak (bütün içeceklerden), erkeklerin ise yaklaşık 16 bardak tüketmeleri gerekir.
VİDEO: HORLAYAN BİRİ NEDEN HORLAMA SESİNDEN UYANMAZ?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.