EBUS; akciğer kanserinin yanında sarkoidoz, tüberküloz, diğer enfeksiyon hastalıkları ve lenfomalar gibi hastalıkların teşhisi için kullanılan bir çeşit bronkoskopi yöntemidir. Özellikle erkeklerde sıklıkla görülen ve ölüme neden olan kanser türü akciğer kanserinin teşhisi için kullanılan Endobronşial ultrasonografi (EBUS) yöntemi, son yıllarda göğüs hastalıkları ile ilgili en önemli gelişmelerden birisidir. Akciğer biyopsi için özel olarak tasarlanan Ebus iğnesi kullanılarak uygulanan yöntem; göğüs boşluğu içerisinde normal bronkoskopi yöntemi ile ulaşılamayan bölgelerde yer alan ve büyümüş lenf bezlerinin içerisine girme olanağı tanıyor.
Ebus İğnesi ile Genel Anesteziye Gerek Duymadan Tanı Koyma İmkânı
Bronkoskop sayesinde bronş içerisini görerek inceleme yapılmasını sağlayan Ebus yönteminde, bronkoskobun ucuna özel bir iğne gönderilir. Bu Ebus iğnesi sayesinde ultrasonografik görüntü elde edilerek kitleden ya da lenf bezinden parça alınabilmektedir. Yöntemin hastaya sağladığı en önemli avantajlardan birisi damar yaralanması riskini ortadan kaldırmasıdır. Çünkü yöntem sırasında kan damarları da görüntülenir ve olası yaralanmaların önüne geçilebilir. Akciğer kanseri biyopsi uygulaması için kullanılan Ebus; tüberküloz, sarkoidoz ve büyük akciğer damarları düzeyindeki pıhtıların belirlenmesinde de başarı ile kullanılmaktadır.
Ebus needle biopsy sırasında hastaya genel anestezi uygulanmasına gerek duyulmaz. Bunun yerine orta dereceli sedasyon verilmesi yeterli gelmektedir. Kısa süren bir işlem olması nedeniyle orta dereceli sedasyonun tercih edildiği Endobronşial ultrasonografi yönteminin uygulanması sırasında hasta kendi konforu için genel anesteziyi tercih edebilir. Böyle bir durumda doktor hastanın genel durumunu inceler ve genel anestezi uygulamasına karar verebilir.
Bronkoskopi uygulamasında cihaz hastanın ağzından solunum yollarına doğru sarkıtılır. Bu sayede istenilen bölümün incelemesi yapılmakta ve gerekli görülen durumlarda ucunda bulunan Ebus iğnesi yardımı ile inceleme amaçlı parça ya da doku örnekleri alınabilmektedir. Ayrıca uygulama sırasında anlık görüntü elde edildiği için gözlenen ters durumlarda hemen müdahale edilebilmektedir. Yine Ebus iğnesi ile akciğer kanser biyopsi sırasında hastanın nabzı, tansiyonu ve oksijen satürasyonu gibi hayati fonksiyonlar kontrol altında tutulur. Kısa süre içerisinde tamamlanan bu biyopsi uygulaması sonrasında hastanın aynı gün içerisinde taburcu edilmesi mümkündür.
http://melekirmak.com/product-details/ebus-tbna-systems
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.