Dokulardaki kan şekerinin yüksekliği, diyabet hastalarının ciltlerinde çeşitli mikroorganizmaların üremesine uygun ortam oluşturuyor ve ciltle ilgili sorunlara neden oluyor. Bu sorunlardan sonuçları en yıkıcı olanı ise diyabetik ayak yarası. Hem hastaları, hem de yakınlarını zor durumda bırakan diyabetik ayak yaraları, diyabet hastalarının bilinçlendirilmesi, düzenli ayak bakımı ve kontrolü ile önemli oranda azaltılabiliyor.
DİYABETİK AYAK YARALARI NEDEN OLUŞUR?
Bunun için diyabet hastalarının ayaklarına, çoraplarına ve ayakkabılarına daha fazla özen göstermeleri gerektiğini vurgulayan ve rejeneratif cerrahi konusunda da çalışmalar yapan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Semih Bağhaki, diyabet hastalarının ayak yaralarına daha kolay ve fazla maruz kalmasının nedenlerini şöyle açıklıyor:
“Örneğin; burnu dar ve sıkan ayakkabılar diyabet hastalarında yara oluşmasını kolaylaştırıyor. Ayakta mantar enfeksiyonu varlığı ayak yaralarına eğilimi artırıyor. Yanı sıra fazla kilo ve buna bağlı ayak tabanının deforme olması da dengesiz yük dağılımına, nasırlaşmaya ve bu bölgelerden başlayan ilerleyici yaralar meydana gelmesine neden oluyor. Diyabet hastalarının kan damarlarında ve sinir dallarında yıllar içinde meydana gelen yavaş ama ilerleyici tahribatlar da ayaklarda yara oluşmasını kolaylaştırıyor. Bu hastalar ayak tabanlarını iyi hissedemedikleri için ayaklarına batan bir cismi fark edemeyebilirler veya ısınmak amacıyla ayaklarını dayadıkları ısınma araçları ile ayaklarını istemeden yakabilirler. Bu gibi durumlar da ne yazık ki, tedavisi zahmetli ve bazen hayati tehlike yaratan ayak yaralarına sebebiyet verebilir. Bir başka önemli tehlike unsuru da sigara içiciliğidir. Diyabet hastalığının varlığı kendi başına önemli bir risk faktörüdür ve eğer bir diyabet hastası sigara da içmeye devam ediyorsa ayak yarası oluşması çok muhtemeldir. Böyle hastaların başarıyla tedavi edilebilme oranları da düşüktür.”
Doç. Dr. Semih Bağhaki
DİYABETİK AYAK YARASININ TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?
Yara meydana geldikten sonra tedavisinin genellikle zor olduğunu aktaran Bağhaki, “Uzun süreli pansumanlar, destekleyici ilaç tedavileri ve cerrahi müdahaleler sonucunda bile kimi hastaların bacağını bile kaybetmesi olasıdır. Bu nedenle, diyabet hastalarının deyim yerindeyse bir gözü ayaklarını kontrol etmelidir. Bu hastalar ayaklarını temiz tutmalı, ayak ciltlerini nemlendirici kremlerle her gün ovmalı, tırnak bakımlarını dermatoloji hekimlerinin önerilerine göre yapmalı, geniş ve ortopedik ayakkabılar kullanmalı, ısınmak amacıyla kalorifer veya sobaya dayamak, sıcak su torbaları ile ısıtmaya çalışmak gibi davranışlarla ayaklarını yakmamalı ve tüm bunlara rağmen bir yara gelişmesi halinde en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna gitmekten çekinmemelidir” şeklinde konuştu.
Ülkemizin diyabetik ayak yaralarının tedavisinde önemli deneyime ve başarıya sahip olduğunu dile getiren Doç. Dr. Semih Bağhaki, “Bu hastaların tedavisi iç hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, ortopedi, plastik cerrahi, kalp-damar cerrahisi, dermatoloji gibi branşlardan hekimler tarafından yapılmaktadır. Hastanın uzuv kaybını önleyebilmek adına ülkemizin birçok kamu, özel ve üniversite hastanesinde saydığımız branşlardan ve ihtiyaca göre başka da tıp branşlarından hekimler yara bakım yöntemleri, ilaç tedavileri, onarım ameliyatları, hücre tedavileri ve epidermal büyüme faktörü tedavileri gibi modern tıbbın sağlayabildiği her tekniği uygulamaktadır” dedi.
VİDEO: KİRLİ HAVA DİYABET RİSKİNİ ARTIRIYOR (İŞTE DİYABETİN EN FAZLA GÖRÜLDÜĞÜ İLLER)
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.